Истакнат пост

Некои податоци просто се невероватни

Некои податоци се просто невероватни,зачудувачки. На прв поглед изгледа дека нема некоја директна врска со техниката и технологијата , но ...

Иднината на интернет

Li-Fi станува секојдневие.Набргу во голема мера ке ги потисне од употреба класичните Wi-Wi рутери.Добиваме многу,многу побрз интернет од денешниот со Wi-Wi конекција.

Првата демонстрација на лај-фај комуникација датира од 1880 година кога Александар Грахам Бел, пронаоѓачот на телефонот, го прикажал својот фотофон кој го пренесол звукот на својот глас на неколку стотини метри користејќи ја сончевата светлост. Тоа било првата техника на безжична комуникација реализирана доста пред појавата на радио-комуникациите кои ќе го фрлат во заборав фотофонот.
Акронимите лај-фај и вај-фај своето потекло го имаат во зборот фај-фај кој е кратенка од англискиот термин High Fidelity кој значи (Hi-Fi-„висока верност“). Терминот вај-фај се користи за Wireless Fidelity (Wi-Wi -безжична веродостојност) каде зборот wireless се однесува на користењето радио-бранови. Акронимот лај-фај значи „светлосна веродостојност“ од англискиот термин Light Fidelity. Овој израз бил воведен од Харалд Хас (Harald Haas), професор по мобилни комуникации на универзитетот Единбург, на конференција ТЕД во 2011  година.
Лај-фајот или светлосната веродостојност (англ. Light Fidelity) е безжична комуникациска технологија базирана на користење на видливата светлост која се наоѓа меѓу сината (670 THz) е црвената (480 THz) боја. Додека вај-фајот (Wi-Fi) го користи радио делот од електромагнетниот спектар, лај-фајот го користи оптичкиот спектар.Една од предностите е тоа што Li-Fi има пристапна цена.

 26.09.2016

22 Септември

22 Септември 
 Меѓународен ден без автомобили

  Ученици од основните и средни училишта од Велес зедоа учество во дефилето кое се одржа денес со почеток во 12.00 час. Локалната самоуправа традиционално е организатор на овој настан кој е во рамките на Европската недела на мобилност, која се организира секоја година од 16 до 22 септември во целиот свет.

Самиот настан пред се пропагира намалено користење на сите видови на возила со моторен погон и апел до граѓаните за што помасовно користење на велосипедот како превозно средство.

 Се запрашувам како ова може да успее кога во Велес сеуште нема ниту еден метар велосипедска патека по која населението во градот или надвор од него безбедно ќе учествува во сообраќај.

Секако ова нека биде апел до Локалната самоуправа во Велес овој проблем што побрзо да биде решен.


Беше денес , како беше....

Дали може подобро?

Посететеги следните линкови кои зборуваат за тоа како беше во Охрид,Битола,Скопје...Учебна 2016/2017 годинаОд четврток 01.09.2016 год. започнува  наставата во новата учебна  година 2016/17. Еве го распоредот за почетокот.
                   ООУ Блаже Конески:
 од прво до четврто, шесто и осмо, како и V-то 2, V-то 3  V-то 5 од 7,30ч
седмо, деветто  и V-то 1 и  V-то 4  од 13ч.
                   ООУ Благој Кирков:
од прво до деветто до 13ч. подрачните во Караслари и Челошево започнуваат од 8 ч.
                   ООУ Васил  Главинов:
Второ, четврто, шесто и осмо (парните) започнуваат од 7,30ч.
Трето, петто , седмо и деветто (непарните)  од  13,30ч   првачињата започнуваат  од 8 ч. Наставата за сите одделенија  во Подрачното во Превалец започнува во 9 ч.
Во Подрачното во Бузалково  наставата започнува во  7,30 за предметните одделенија од шесто до деветто,  додека   во  13,30 од прво до петто. Додека во Клуковец и Раштани каде учат  од прво до петто  1-5  наставата започнува од 7,30,  а во подрачното во Сливник   во 8ч. за трето, четврто и петто, додека за прво и второ од 13ч.  
                    ООУ Јордан Хаџи Константинов Џинот:
Од трето до  деветто одделение започнуваат во 7,30 ч.  прво и второ одделение во 9 ч. Во подрачното во Башино село, каде настава се посетува од прво до петто одделение  , учебната година започнува во 7,30ч. 
                    ООУ Рајко Жинзифов  Горно Оризари:
 Сите започнуваат од 8 ч.
                    ООУ Св. Кирил и Методиј:
Сите започнуваат со  настава во 8ч. 
                    ООУ Стојан Бурчевски Буридан од Иванковци:
Сите со настава започнуваат од 8ч. вклучувајќи ги и подрачните училишта во Сујаклари, Мамутчево и Отовица 
                    СОУ Маца Овчарова наставата за сите започнува во 7,30ч.
Средните училишта:
Гимназија  Кочо Рацин со почеток во   7,30ч
Хемиска ,,Димитрија Чуповски,, во 13.30ч.
Економска ,,Јовче Тесличков,, во 7,30ч
УЗУС ,,Коле Неделковски,,  прва и трета година во 7,30ч.  втора и четврта  од 13,30
На сите ученици посакувам успешна учебна година.
29.08.2016 

Бил Гејтс: "Наставничката која го промени мојот живот"

Г-ѓа Кафеаир почина во 2006 година, кратко време после нејзиниот 100-ти роденден. Пред да го напушти овој свет, имав можност да ѝ се заблагодарам за важната улога која ја имаше во мојот живот, како и за страста за учење која таа ја предизвика кај мене кога јас лесно можев да бидам избркан од училиште. Бланш Кафеаир, доста љубезна библиотекарка и наставничка имаше огромно влијание врз мене и мојот живот. Потребно е почесто да давам заслуга на посветената библиотекарка и наставничка која ми помогна да ги пронајдам моите предности кога имав само 9 години. Зачудувачки е колку моќ може да има една личност во обликувањето на животот на едно дете.
Кога за прв пат ја сретнав г-ѓа Кафеаир, таа беше елегантна и посветена училишна библиотекарка во основното училиште Вју Риџ во Сиетл, а јас бев срамежлив ученик во четврто одделение. Очајно се обидував да поминам незабележан, бидејќи имав големи недостатоци, како што беше мојот ужасен ракопис (научниците ова го нарекуваат дисграфија) и ужасно несредена клупа. Се обидував да го сокријам фактот дека сакав да читам - нешто што беше одлична карактеристика за девојчињата, но не и за момчињата.Г-ѓа Кафеаир ме зеде под своја закрила и ми помогна да сфатам дека е во ред да бидам неуредно, момче бубалица кое чита многу книги. Таа ме извлече од мојот оклоп споделувајќи ја нејзината љубов кон книгата.. На пример, таа ми даде одлични биографии кои таа ги читаше. Откако ќе ги прочитав, таа секогаш издвојуваше време да дискутира за тоа што го читав. „Ти се допадна?“ секогаш ме прашуваше таа. „Зошто ти се допадна? Што научи од книгата?“. Таа навистина слушаше што имам да кажам.
Наставниците генерално не сакаат да ги оптоваруваат своите ученици со екстра читање надвор од она што им е дадено според програмата. Меѓутоа од г-ѓа Кафеаир научив дека моите наставници имаат толку многу знаење кое можат да го споделат со нас. Потребно е само ние учениците да побараме.
Со самото појавување на Microsoft на пазарот за информатичка технологија богатството на Бил Гејтс тргнало по растечка линија која никогаш не ја сменила насоката. Во 1987 година официјално станал билионер според магазинот Форбс. Бил сеуште немал наполнето ни 32 години. Станал најмладиот билионер кој тоа го постигнал сам и со свој труд. Таа година тежел 1.25 билиони долари. Подоцна Тајм магазинот го класифицирал меѓу 100те највлијателни луѓе на 20тиот век, како и еден од 100те највлијателни луѓе за
2004та,2005та и 2006та година. Во 2006 година бил изгласан како 6ти на листата "Херои на Нашето Време", но првото место на листата на еден медиум го однел во 1998 на листата "Топ 50 сајбер елита". 2011та ја помина како 5ти најмоќен човек на планетава според Форбс магазинот а денес...

Oва се најбогатите луѓе во светот во 2016-та
25.08.2016

Детски семафор Велес-2016
На 21 04.2016 година во ООУ„Васил Главинов“ во Велес со почетк во 9.00  час. се одржа Општинскиот натпревар ДЕТСКИ СМАФОР-2016. Победниците во натпреварувчки групи ќе го претставуваат Велес на Регионалниот натпрвар кој во овој момент е непознато каде и кога ќе се одржи.Список на ученици кои ќе учествуваат на Регионалниот натпревар:

Мала група

 1.Ана Милованова
2.Вероника Јанева
3.Мартин Ковиловски                     
4.Марко Теов

Голема група

1.Ивана Диковска
2.Бојан Здравковски


ООУ „Блаже Конески“ - Велес екипно го освои 3-то место. Учениците со жолта боја се ученици од ООУ „Блаже Конески“.


На   сите им посакувам високи поединечни резултати и секако екипно голем успех  на Регионалниот натпревар.

Детски семафор


На ден 21.04.2016 година во ООУ„Васил Главинов“ во Велес со почеток во 09.00 час. ќе се одржи Општиѓнски натпревар  „Детски семафор“. На натпреварот се очекува да земат учество екипи од сите  училишта од градот .
Екипит во состав два ученика и две ученичи до 12 год. и 1 ученик и 1ученичка постари од 12 год. ќе го покажат своето теоретско познавање на сообраќајните правила и прописи (сообраќаен тест),како и умеењето на управување на велосипед-полигонско возење.

19.04.2016

Регионален натпревар на млади техничари и иноватори Велес 2016Во организација на за  Здружение на наставници по техничко образование на Република Македонија на ден 12.04.2016 год. во ООУ „Басил Главинов“ во Велес се одржа Регионален натпревар на млади техничари и иноватори.Први места по натпреварувачки дисциплини освоија следните ученици:Роботика и автоматика
1.Зоран Нацев ООУ„ Кирил и Методиј “-Соња Ристова
Електроника
1. Еврипид Тасев ООУ„ Васил Главинов“ –Светлана Јакимовска
Конструкторство
1.Николче Горќиевски ООУ „Ј:Х.Џинот“ Светлана Јакимовска
Архитектура и градежништво
1.Сондра Митровска ООУ „Васил Главинов“-Милка Андова
Дизајнирање
1.Магдалена Ѓорѓиева ООУ „Стојан Б.Буридан“ – Весна Христовска
Сообраќајно моделарство
1.Ненад  Нацев ООУ „Св.Кирил и Методиј“- Соња Ристова
Бродо моделарство
1.Јован Настов ООУ „Блаже Конески“ -Илчо Ценев
Воздухопловно моделарство
1.Филип Липидовски ООУ „Васил Главинов“ –Милка Андова
Видеотехника
1.Кети Димова ООУ „Блаже Конески“-Илчо Ценев
Фототехника
1.Тамара Велкиова ООУ „Блаже Конески“ – Илчо Ценев

Учениците ќе учествуваат на Државниот натпревар на млади техничари и природници во Штип на 16.04.2016 год.Свеченото отварање на натпреварот е во 9.30 час.
На сите ученици посакувам успех на натпреварот.


Пласман на училишта според освоени бодови

Место
Училиште
Бодови
1
ООУ„Блаже Конески“-Велес
630
2
ООУ„Кирил и Методиј“-Велес
596
3
ООУ„Васил Главинов“-Велес
543
4
ООУ„Јордан Хаџи-Константинов Џинот“-Велес
354
5
ООУ„Рајко Жинсифов“-с.Оризари-Велес
347
6
ООУ„Стојан Бурчевски-Буридан“с.Иванковци
250
7
ООУ„Благој Кирков“-Велес
113

На натпреварот не учествуваа ученици од Чашка и Градско.