Истакнат пост

Некои податоци просто се невероватни

Некои податоци се просто невероватни,зачудувачки. На прв поглед изгледа дека нема некоја директна врска со техниката и технологијата , но ...

ОД МЕНЕ ЗА ТЕБЕ

Сaкаш да препишуваш? 
Каков наставник би бил ако не ви кажам како да се снајдете и да успеете да препишувате на тестирање.Внимавај,слушај и запомнете како. Па со среќа....  
https://www.youtube.com/watch?v=iI4wM03IKng
Животот и делото на Никола Тесла
Дали сте информирани за за животот и делото на овој голем пронаѓач?Мислите дека сте доволно информирани?Сакате да се запознаете и да дознаете се за Никола Тесла ?
http://nikolateslatimes.blogspot.com/
Се за Никола Тесла на едно место.
клик на повеќе 
16.10.2014
___________________________________________________________________________________ 
Читање на отпор

http://www.eeweb.com/toolbox/4-band-resistor-calculator/

 

 

Пред да почнете со  читањето на вкупниот отпор на било кој отпорник треба во левиот дел да  одберете колку прстени има отпорникот (најчесто четири но може да биде со пет и шест прстени). Сето понатаму е лесно . За да почнете со пресметка кликнете на фотографијата.


http://samstechlib.com/24614782/en/read/4_Band_Resistor_Color_Codes


 Уште еден калкулатор

повторно клик на фотографијата

 Програм за 3D приказ на нацртан објект во градежништвото Sweet Home 3D

Едноставен за користење а децата го обожаваат .Може да работи на оперативните системи Windows i Linux. Единствен услов е да имате инсталирано Java .На линкот каде ќе бидете пренасочени кога ќе кликнете на повеќе и ако немате инсталирано Јава можете да ја симнете и инсталирате а покасно да го инсталирате и програмот Sweet Home 3D.Искрено јас сум воодушевен со едноставноста при изработка на цртежите и мислам дека ке најде практична примена во шесто одделение. Пријатна работа...

30 години ООУ „Блаже Конески“ Велес

 ООУ „Блаже Конески“ слави 30 годишен јубилеј.Современо училиште кое располага со корисна површина од близу 10.000 метри квадратни. Пуштено е во употреба во 1982-та година како ОУ „Јосип Броз Тито“  и тоа е изградено со средства од самопридонесот на велешани и тогашните моќни велешки фирми и стопанство. Училиштето беше единствено во градот со целодневен престој на учениците од V-VIII одд. Денес целодневен престој  има за учениците од I-IV одд.
Во учебната 2006 / 2007 год. кон училиштето се приспоија учениците и вработените од ООУ „Трајко Андреев“ ,кое училиште имаше корени од првото ушилиште во Велес Св. Ѓорѓи кое започнало со работа во 1870 год. По втората светска војна училиштето Св. Ѓорѓи е преименувано во ОУ „Трајко Андреев“.
Во минатото и дененес ООУ „Блаже Конески “ преставува елитно училиште во градот и државата. 30 години е престиж и чест да се учи или да се работи во ова навистина современо и елитно училиште. На сите колеги им го честитам јубилејот од прославувањето на Денот на училиштето.

 Одалеченост „ОД - ДО“


  Авионски сообраќај во реално време

Формати на хартија
 Ова видео ме потсети на детството...

Времињата се сменија ... за жал

Велес треба да има 3-ца а Скопје 20-тина вакви вработени во комуналните претпријатија и грдовите ќе „светат“.
Сигурно 100 пати им рекол на луѓето фино да го одвојуваат и пакуваат ѓубрето.

 

Да бидеме среќни


 За пари да те зеза - за жал вероватно овој кај нас  , лошо ќе си помине.

http://www.youtube.com/watch?v=Ygpw_8qeRFo
повеќе

Сите вагони во Македонија во една композиција. Се шалам . Да биде така повторно композицијата ќе биде половина од оваа во видеото.

Маќетарство до совршенство - уживајте 3 минути

повеќе

 Репетиторот кој е висок 634 метри кварт Сумида - Токио

               Највисокиот репетитор во светот беше кулата Кантон во Кина, висока 600 метри. Инаку, оваа кула е втора по височина во светот, а пред неа е Бурџ Калифа во Дубаи висока 828 метри.
На кулата работеле околу 580.000 работници.Изградба чинела 806 милиони долари (2012 г.)
Видеото ја прикажува  изградбата на кулата.
Бурџ Калифа во Дубаи висока 828 метри.